Dawna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film