Ogromna ilość ludzi stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , ale też kosztować nowych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego też dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju zaczęły być wybierane przez bardzo dużą grupę ludzi , dlatego restauracje serwujące je pojawiają się w wielu regionach. Staramy się myśleć o tym, co jemy i w jakich lokalach się stołujemy, dlatego coraz częściej chodzimy do tego rodzaju restauracji. W naszym świecie znacznie częściej niż kiedyś smaki i zapachy z różnych krajów dostępne są dla wszystkich. W restauracji tego typu można skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami i pragną w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, ale przyjemnością tak więc powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to w dzisiejszym świecie bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie opisywane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Głównie wybór składników dania. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, ze względu na procedurę przygotowania oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeżeli mówimy o konsumowania sushi – wskazane jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Dlatego trzeba uważać, by potrawę podawać podzieloną na niewielkie porcje.