Pasta czyli makarony

Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu opcji, jakie proponuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. włosi gotują Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film