Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.
Wino Słowacja
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.