Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, lecz też rewelacyjnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w parne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z słuszną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pomocnym atutem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu